Tesisatta Hava: Tesisat suyunun içinde eriyik halde bulunan hava su sıcaklığının artmasıyla gaz haline geçerek sistemdeki suyla birlikte dolaşmaya başlar. Bu hava, tesisattaki metal malzemelerde (boru, armatür, kazan, kombi vb.) korozyona sebep olduğu gibi, ses, dolaşım bozuklukları, pompalarda kavitasyona neden olur. Radyatörlerin hava yapması nedeniyle ısınamama sorunlarını da beraberinde getirir. Özellikle oksijen bariyersiz plastik boru kullanılan yerden ısıtma tesisatlarında sisteme sürekli hava girişi olduğundan bu sorun daha da büyür.
Tesisatta Pislik: Klasik tip pislik tutucularda temizlik ve bakım zahmetli bir iş olduğu için teknik personel tarafından yapılır. Kullanıcı tarafından kolayca yapılamaması nedeniyle temizlik genellikle ihmal edilir. Bu yüzden de filtrelerde tıkanmalar, hatta filtrenin doğrudan su geçiş yolu üzerinde olması nedeniyle su geçişini tamamen bloke etmesi sıkça görülür; dolayısıyla sirkülasyon bozuklukları, ısınamama ve işletmenin kesintiye uğraması bu tip tesisatlarda en büyük sorunlardır.
Pislik ve tortu ayırıcı korunması gereken cihazdan önce kullanılırken, hava ayırıcı sistemin en sıcak noktasına konur. Isıtma sistemlerinde ayrı iki cihaz kullanılması gerekir. Ama bir soğutma sisteminde bu iki nokta aynı yerde olduğundan ayrı ayrı iki cihaz kullanılması yerine kombi tip cihaz kullanılabilir.
Superior Hava Ayırıcılar ise statik yüksekliğin 15 metreyi geçtiği ısıtma ve 5 metreyi geçtiği soğutma tesisatlarında veya yüksek su hacminin bulunduğu yatay tesisatlarda kullanılır. Sistemin dönüş hattı üzerine bağlanır. Tank girişinde manyetik kapama ventili, tank çıkışında ise yüksek basınçlı pompa bulunur. Manyetik ventil açarak tank içine tesisat suyunu alır ve sonra kapanır. Yüksek basınçlı pompa, vakum etkisi yaratarak tesisat suyu içindeki havayı ayrıştırır. Açığa çıkan hava tank üzerinde bulunan otomatik pürjör ile atılır. Havası alınmış su tesisata verilir ve bu işlem tesisattaki hava tahliye edilene kadar sürer.
Spirotop Hava Pürjörleri ise tesisata ilk su dolumu esnasında açığa çıkan büyük hava kabarcıklarını ve tesisatta sıkışan havayı dışarıya atmak için kullanılır. Diğer klasik purjörlerden en büyük farkı hava toplama haznesinin büyük olması ve içerisindeki özel şamandıra ve ventil sistemidir. Klasik purjörlerdeki sabit şamandıranın aksine, bir yayla bağlı ventile bağlı bir şamandıra sistemine sahiptir. Bu sistem sayesinde ventil suyla temas etmez, pislikten tıkanma veya kireçlenme riski taşımaz.